top of page
Spreek mensen aan als ze te ver gaan.
Voor een veilige en inclusieve muzieksector
Zet de toon, kom in actie
Je kan verschillende acties ondernemen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, tegen te gaan of te stoppen.
Denk hierbij als organisatie aan het voorkomen via gedragscodes, stilstaan bij het onderwerp via onze campagne en stappenplannen kenbaar te maken.
Via onderstaande knoppen download / ontvang jij onze campagnemiddelen.
-
Wat is grensoverschrijdend gedrag?Grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag dat de integriteit van een persoon schaadt of dat leidt tot een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie. Grensoverschrijdend gedrag komt in verschillende vormen voor: Emotioneel grensoverschrijdend gedrag: denk daarbij aan verbale agressie, pesten, negeren of uitsluiten, vernederen, beledigen, leugens verspreiden, discriminatie. Fysieke agressie: zoals mishandeling en fysiek geweld. Verbaal/online seksueel grensoverschrijdend gedrag: bijvoorbeeld ongewenste seksueel getinte berichten of opmerkingen, opdringerig gedrag of aanstaren. Fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag: tegen de wil in zoenen of aanraken, aanranding, verkrachting. Discriminatie: het anders behandelen, achterstellen of uitsluiten van mensen op basis van persoonlijke kenmerken zoals nationaliteit, huidskleur, etniciteit, gender, leeftijd, seksuele geaardheid of godsdienst.
-
Hoe vaak komt grensoverschrijdend gedrag voor?Movisie heeft in opdracht van Taskforce GO! onderzoek gedaan naar grensoverschrijdend gedrag in de muzieksector. Hier deden bijna 1.000 muziekprofessionals aan mee. Uit het onderzoek blijkt dat: de helft van de respondenten een vorm van intimiderend of emotioneel grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren tijdens hun werk. één op de drie respondenten zelf te maken heeft gehad met verbaal/online seksueel grensoverschrijdend gedrag. één op de vijf respondenten slachtoffer is geweest van fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag. ongeveer één op de tien respondenten fysieke agressie heeft meegemaakt. Lees hieronder het onderzoek ‘Grensoverschrijdend gedrag in de muziekindustrie in beeld’ van Movisie.
-
Waarom is het belangrijk dat we de toon zetten?Er is in de muziekindustrie geen ruimte voor grensoverschrijdend gedrag. Daar moeten we samen voor zorgen. Hoe doe je dat? Door je uit te spreken tegen grensoverschrijdend gedrag, zodat we een veilige en inclusieve sector creëren waarin iedereen zich thuis voelt. Het ervaren van grensoverschrijdend gedrag heeft in veel gevallen negatieve gevolgen voor het slachtoffer. Naast verschillende psychische en/of lichamelijke gevolgen heeft grensoverschrijdend gedrag voor een deel van de respondenten ook concrete gevolgen gehad voor hun carrière; ze hebben ontslag genomen of gekregen, hun contract werd niet verlengd of ze kregen geen of slechte referenties. Ongewenst gedrag in de muziekindustrie wordt niet altijd gemeld, vaak uit angst voor de consequenties voor het slachtoffer. Een melding doen is juist wel belangrijk, het helpt om het probleem aan te pakken en te voorkomen dat anderen ook slachtoffer worden. Spreek je uit als je iets vervelends ervaart of ziet gebeuren bij een ander. Steun het slachtoffer of bel Mores voor advies of contact met een vertrouwenspersoon. Als werkgever of opdrachtgever kun je actie ondernemen om een veilige werkomgeving te creëren. Zo zetten we samen de toon en maken we ook van de muzieksector een veilige plek voor iedereen.
Benieuwd hoe anderen het gesprek aangaan?
Benieuwd hoe jij de campagne van Ik zet de Toon kunt implementeren om voor iedereen een veilige werkomgeving te maken? Bekijk hier voorbeelden van anderen in de sector!
Alle video's


Iemand aanspreken
00:47

Over De Grens
00:43

Zelf Over De Grens
01:26

Backstage
00:36

Hoort Erbij
00:26

Zelf Veilig
01:06
bottom of page